For mange af os, så er de kolde vinteraftener foran brændeovnen et hyggeligt minde, som vi kan huske helt tilbage til vores barndom. Jeg kan i hvert fald huske det, jeg lå på gulvet med mine Anders And blade i weekenden med brændeovnen buldrende og læste, mens jeg ventede på, at vi skulle se sportslørdag, eller hvis det havde sneet, ud at kælke.

Som jeg blev ældre, så indså jeg, at det var et meget kærkomment supplement til centralvarmen, som med stigende olie priser og mangel på alternativer dengang kom til at koste en mindre formue.

Den rette optænding

Da jeg selv fik hus med brændeovn, så måtte jeg jo sande, at der er meget mere i at have en brændeovn, end der står i den lille fyrbøderbibel, som jeg endte med som ung.

Der er faktisk mange penge at spare, er det gået op for mig, og at det heller ikke bidrager til Co2 udslippet, så det ikke forstærker den globale opvarmning, det er faktisk helt neutralt. Så selvom der er mange, som skælder ud på brændeovnene i disse år, så er der altså mange ting, som er positivt ved dem, ikke kun for min pengepung.

Viden fra andre entusiaster

På denne blog faldt jeg over en artikel, som beskrev hvor stor forskel der er, alt efter hvilken slags træ eller træbriketter, du køber. Om det er tungt eller let træ, for det har betydning ikke kun for prisen, men også for dig, for er brændeovnen den primære opvarmningskilde i huset eller lejligheden, så skal du bruge en tungere trætype, som afgiver mere varme, og som vil sørge for, at der er varme i længere tid.

Der er også mange penge at spare på at købe træbriketter, de kan spare dig mange penge i stedet for at købe almindeligt træ til brændeovnen. De har en længere brændetid og afgiver en større mængde varme alt efter hvilken kvalitet, som du køber.

Jeg var også overrasket, men på bloggen fandt jeg flere artikler og mindre indlæg, som gjorde mig opmærksom på og samtid oplyste mig om dette og mange andre ting ved det at have en brændeovn. Om den så er for hygge eller den er der som varmekilde nummer et i huset, det er underordnet, der er mange ting, som jeg blev oplyst om, og som jeg håber du også vil tage dig tiden til at læse om. Det er vigtigt, du ved mange af disse ting, inden du kaster dig ud i at tænde op til vinteren.